Kruger heeft het bedrijf bij de groei en gedurende het gehele verkooptraject, vanaf de oriënterende gesprekken tot en met closing actief geadviseerd en begeleid.

Alara Lukagro Noice Canceling

Kruger is gespecialiseerd in advisering en ondersteuning aan ondernemingen waar bijzondere vraagstukken spelen, zo ook 'snelle groei'. Het Nederlandse bedrijf Alara-Lukagro BV (hierna: AL) vroeg Kruger om advies en ondersteuning bij de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. In mei 2021 is AL overgenomen door investeringsmaatschappij Ipcom. Kruger, dat sinds twee jaar samenwerkt met AL, heeft het bedrijf bij de groei en gedurende het gehele verkooptraject, vanaf de oriënterende gesprekken tot en met closing actief geadviseerd en begeleid.

Verdubbelde omzet in een jaar

AL heeft meer dan 50 jaar ervaring met het ontwikkelen en produceren van innovatieve oplossingen voor geluidsbeheersing. Producten omvatten onder andere geluidwerende wanden, deuren en omkastingen voor projecten in binnen- en buitenland, in alle sectoren en op alle schalen.
Een groot deel van de oplossingen wordt ontworpen en geproduceerd in de eigen moderne productiefaciliteit van ca. 20.000 m² in Groot-Ammers, Zuid-Holland.

Toen duidelijk werd dat AL gedurende 2019 en 2020 een enorme groei ging doormaken, werd Kruger om advies gevraagd. Namens Kruger trad Cornee de Kluyver toe tot de Raad van Advies en vanaf 2019 werd extra aandacht besteed aan het financieel management van de onderneming. De omzet in 2020 verdubbelde zelfs ten opzichte van 2019. Dit betekende veel voor de onderneming onder meer ten aanzien van management en organisatie en het financieel management.

André Hameete, CEO AL: "Toen ik Alara-Lukagro overnam en het beter leerde kennen wist ik al dat de mogelijkheden voor het bedrijf groot waren. Met een kwalitatief hoogstaande productieomgeving, uitgebreide mogelijkheden op het gebied van engineering en gedetailleerde kennis over akoestiek, ventilatietechniek en brandwerendheid was het bedrijf, zoals anderen dat omschreven, een 'parel in de polder'. Ik had niet kunnen voorzien dat de groei van de onderneming zo snel zou gaan. De basis die vanaf de overname van Alara was gelegd op het gebied van grotere en gecompliceerde projecten werd al snel uitgebouwd, de projecten werden groter en internationaler en de omzet nam zeer snel toe. Op een gegeven moment komt er dan een punt waarbij je als zelfstandige ondernemer de risico's van dergelijke grote projecten niet meer alleen kan dragen. Je bent verantwoordelijk voor je werknemers en hun gezinnen en er zit een grens aan het risico dat je daarmee wilt nemen. Er moet dan gezocht worden naar een oplossing die recht doet aan de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt en waarbij het bedrijf de mogelijkheid behoudt om op eigen kracht verder te groeien."

Aanpak bij snelle groei

Een snelle groei betekent onder meer versterking en uitbreiding van management en organisatie, werkkapitaal en risicobeheersing. Op genoemde onderdelen heeft Kruger concrete advisering en begeleiding geboden. Cruciaal is een betrouwbare resultaat- en liquiditeitsprognose op maandbasis, waarbij de nieuw verkochte en onderhanden projecten continu gemonitord worden. Op basis hiervan werden ook (betaal)afspraken met opdrachtgevers gemaakt, maar ook gecommuniceerd met de bank en kredietverzekeraars.

Gezien de sterke groei van de onderneming, het sterk internationale karakter en de grote omvang van de opdrachten, ontstond er ook behoefte aan investering in kennis, opleiding, automatisering en productiemiddelen. Tegelijk ontstond de behoefte aan additionele financiering van werkkapitaal. Dit heeft de onderneming doen besluiten om in gesprek te gaan met een internationaal georiënteerde investeringsmaatschappij specifiek gericht op de industrie, te weten het Belgische Ipcom. Ipcom is een onderneming met het hoofdkantoor in België met 50 locaties in 13 Europese landen.

"In het aangeven van het specifieke moment waarop er een oplossing moest komen om de risico's te beheersen, maar ook in de noodzakelijk acties die daarop volgden heeft Kruger de juiste toon weten te vinden en ervoor gezorgd dat we op het juiste moment met de juiste informatie aan tafel kwamen bij potentiële kopers", stelt Hameete.

Overname door Ipcom

Kruger heeft AL gedurende het gehele overnametraject begeleid. De belangrijkste onderwerpen hierbij waren de samenstelling van een (financiële) informatieset en het begeleiden van de gesprekken tussen AL en Ipcom die hebben geleid tot een LOI. Vervolgens is het gehele Due Dilligence proces vanuit Kruger gecoördineerd, uiteraard in nauwe samenwerking met AL en de betrokken juridisch adviseur (DVDW). Het DD-proces kon in een beperkte doorlooptijd worden afgerond vanwege het adequaat kunnen leveren van goede informatie en de prettige samenwerking tussen de betrokken partijen. Vervolgens is samen met de juridisch adviseur gewerkt aan de totstandkoming van de koopovereenkomst en alle bijbehorende documentatie.

De transactie is in mei 2021 daadwerkelijk gerealiseerd. Inmiddels maakt AL dus deel uit van de portefeuille van Ipcom. Hameete: "De overname door Ipcom is een verdere stap in de ontwikkeling van Alara-Lukagro. Het versterkt de basis en vergroot het vertrouwen dat klanten in ons hebben. De aanwezigheid in Europa wordt versterkt en het biedt de mogelijkheid verder te bouwen aan een sterke organisatie die de wereld telkens een beetje stiller maakt."

Hameete dankt tot slot Kruger voor de ondersteuning: "De persoonlijke benadering en de heldere uitleg van het proces - dat je hopelijk maar één keer meemaakt - waren een steun in de rug en gaf de rust en het vertrouwen dat nodig is om zo’n traject tot een goed einde te brengen."

Kruger feliciteert de betrokken partijen met de succesvolle transactie en wenst ze veel succes.

Frank L 900X600

Vragen? Wij helpen u graag verder.

Frank Leijendekker
fleijendekker@kruger.eu
+31 (0)6 109 886 76