Maakindustrie

De producten en diensten die men aanbiedt worden verwerkt in de constructie-, machine-, ketel- en scheepsbouw en de offshore branche. De aandeelhouder had besloten de directie over te geven aan de volgende generatie.

Drie Container Kranen Van ECT

Situatie

Een Nederlands bedrijf is actief binnen de maakindustrie en daaraan gerelateerde handelsactiviteiten en heeft zich in een periode van ca. 25 jaar ontwikkeld naar een onderneming met een omzet van meer dan € 15 miljoen per jaar en ruim 50 medewerkers. De producten en diensten die men aanbiedt worden verwerkt in de constructie-, machine-, ketel- en scheepsbouw en de offshore branche. De onderneming heeft een handelskantoor in het Verre Oosten. 

De aandeelhouder had besloten de directie over te geven aan de volgende generatie. Deze generatiewissel was tevens het moment om de juridische structuur en de volledige financiering te actualiseren. Ook was het aanleiding om de organisatie en de processen te professionaliseren. De aandeelhouder heeft aan Kruger gevraagd de nieuwe directie te ondersteunen bij de implementatie van bovengenoemde maatregelen en de toekomst van de onderneming veilig te stellen door het aanstellen van een interim directeur.

Acties

Na de inventarisatiefase is door de interim manager, samen met de directie, een operationeel plan en budget gepresenteerd aan alle stakeholders, dat vervolgens is uitgevoerd. Dit plan behelsde onder meer:

  • Organisatie/financieel: Aanpassing juridische structuur, volledige herfinanciering en investeringsplan.
  • Marketing & Sales: implementatie marketing/communicatieplan en inrichten customer service.
  • Inkoop: integratie van het bedrijf in het Verre Oosten als 100% dochter, besparing op inkoop.
  • Productie: aanstelling meewerkende voormannen, opleiding/training, efficiëntere processen en flexibele productieplanning.
  • IT: verdere automatisering onder anderen goederenstroom scanning, productieplanning en voor/eind/nacalculatie.
  • Personeelszaken: implementatie beleidsplan HR en aanpak ziekteverzuim.

Rol interim manager

De interim manager heeft de directie ondersteund bij de implementatie van bovengenoemde maatregelen. Daarnaast was zijn rol, binnen de extra dimensie van een familiebedrijf, ook die van coach voor de jonge, nieuwe generatie naar het volledig vervullen van de nieuwe functie inclusief alle verantwoordelijkheden. Bovendien was de interim manager de sparringpartner voor de bank, de nieuwe accountant en de aandeelhouder.

Resultaat

Het totale, initiële, implementatietraject van genoemde maatregelen heeft acht maanden geduurd. De interim manager ondersteunt momenteel nog de laatste operationele processen. Alle overige verantwoordelijkheden zijn met succes overgedragen. Nu staat er een bedrijf, dat klaar is voor de toekomst onder leiding van een adequaat managementteam, dat het volledige vertrouwen geniet van de aandeelhouder en overige stakeholders.

Wouter 600X900 (L)

Vragen?

Wouter helpt u graag verder

wvantienhoven@kruger.eu

+31 (0)6 306 108 62