Foodsector

Conflict tussen aandeelhouders staat resultaatverbetering in de weg.

Food (Stock Dreamstime)

Situatie

Een bedrijf, actief in de productie van cakes heeft door de jaren heen een goede marktpositie opgebouwd. Door diverse oorzaken  is het bedrijf in de rode cijfers beland. Inmiddels is de situatie gestabiliseerd, maar is het bedrijf nog steeds niet winstgevend (resultaat circa break even). Nu een goede, grote klant uit het verleden zich weer meldt, kan het bedrijf mogelijk eindelijk weer winst gaan maken. Om de productie voor deze klant te kunnen realiseren, moet echter weer geïnvesteerd worden. De bank wil wel financieren, maar alleen als de aandeelhouders additioneel vermogen storten. Eén van de drie aandeelhouders wil en kan niet storten, maar wil ook niet verwateren. Doordat ze in het verleden hebben vastgelegd dat uitgifte van nieuwe certificaten van aandelen geblokkeerd kan worden door één certificaathouder, ontstaat een impasse.

Acties

  • Er is inzicht verkregen in de statuten van de onderneming en de Stichting Administratiekantoor (STAK).
  • Op basis van analyse van de stukken is een oplossing geformuleerd, die getoetst is door een in ondernemingsrecht gespecialiseerde advocaat.
  • De  aandelen zijn gewaardeerd.

Resultaat

Uit de analyse van de stukken en correspondentie bleek, dat er toch een mogelijkheid was om de blokkerende certificaathouder onder druk te zetten om mee te investeren. Toen bleek dat hij hiervoor geen middelen had, is door de twee andere certificaathouders besloten hem uit te kopen. Omdat de certificaten van aandelen weinig waarde bleken te hebben, is (ook om fiscale redenen) besloten hier slechts een symbolisch bedrag voor te betalen en de vordering van de blokkerende aandeelhouder op de vennootschap af te betalen. Met het inbrengen van additionele middelen door de overgebleven certificaathouders en de hierdoor mogelijk gemaakte uitbreiding van de financiering is het bedrijf nu weer winstgevend.

Cornee 900X600

Vragen? 

Cornee helpt u graag

cdekluyver@kruger.eu

+31 (0)6 227 400 97