Voorbereidingen verkoop van de onderneming: Een gids voor ondernemers

Voorbereidingen voor de verkoop van een onderneming: Een gids voor ondernemers

Voor veel ondernemers is de verkoop van hun bedrijf een ingrijpende en vaak emotioneel beladen beslissing. Jarenlang hard werken, toewijding en het opbouwen van een sterke band met de onderneming zorgen ervoor dat loslaten voelt als afscheid nemen van een deel van hun identiteit. Toch kan de keuze om te verkopen voortkomen uit diverse motieven: pensionering, het benutten van nieuwe kansen of het inspelen op een gunstige marktsituatie.

Wat de reden ook is, het verkopen van een onderneming vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. In dit artikel bespreken we de essentiële stappen die ondernemers moeten nemen om hun bedrijf verkoop klaar te maken en zo een succesvolle overdracht te realiseren.

1. Financiële administratie op orde brengen

Een van de eerste en belangrijkste stappen bij het voorbereiden van de verkoop van een onderneming is het op orde brengen van de financiële administratie. Potentiële kopers zullen de financiële gezondheid van het bedrijf grondig analyseren en transparantie is cruciaal om vertrouwen te wekken.

Zorg ervoor dat je beschikt over recente jaarrekeningen van de afgelopen drie tot vijf jaar. Deze documenten moeten duidelijk inzicht geven in de balans, winst- en verliesrekening en kasstroomoverzichten. Als de financiële administratie complex is, is het verstandig om een accountant of financieel adviseur in te schakelen voor een zogenaamde due diligence check. Dit helpt om eventuele financiële knelpunten op te sporen die later in het verkoopproces problemen kunnen veroorzaken.

2. Waardering van de onderneming

Het bepalen van de waarde van de onderneming is een cruciale stap in het verkoopproces. Ondernemers hebben vaak een emotionele band met hun bedrijf, dat de objectiviteit kan beïnvloeden bij het schatten van de waarde. Een onafhankelijke taxatie door een expert kan hier uitkomst bieden.

Er zijn verschillende methoden om de waarde van een bedrijf te bepalen, zoals de Discounted cashflow (DCF) methode, het gebruik van een EBITDA-multiple of een waardering op basis van de activa. Het is belangrijk om zowel de materiële activa (zoals onroerend goed en apparatuur) als de immateriële activa (zoals merkwaarde, klantenbestand en intellectueel eigendom) mee te nemen in de waardebepaling.

3. Juridische structuur en contracten controleren

Een koper zal willen weten dat de juridische structuur van het bedrijf in orde is. Zorg ervoor dat alle contracten, zoals huurovereenkomsten, licentieovereenkomsten en klantcontracten goed gedocumenteerd zijn. Daarnaast is het essentieel om ervoor te zorgen dat alle vergunningen en intellectuele eigendomsrechten, zoals patenten en handelsmerken goed geregistreerd en overdraagbaar zijn.

Een due diligence door de koper zal ook gericht zijn op eventuele juridische geschillen. Het is daarom belangrijk om bestaande of potentiële geschillen op te lossen voordat de verkoop wordt opgestart.

4. Personeelszaken voorbereiden

Medewerkers vormen vaak een belangrijk onderdeel van het succes van een onderneming. Voor een koper is het van belang om te weten of het personeel bereid is om na de overname te blijven en/of er werknemers zijn die essentieel zijn voor het goed functioneren van het bedrijf.

Analyseer welke medewerkers essentieel zijn voor de continuïteit van het bedrijf. Leg arbeidscontracten vast en zorg ervoor dat eventuele concurrentiebedingen in de arbeidsovereenkomsten duidelijk zijn. Het kan ook belangrijk zijn om na te denken over het juiste moment om het personeel in te lichten over de verkoop. Dit moment moet zorgvuldig worden gekozen om onrust en onzekerheid onder de werknemers te voorkomen.

5. Documenteer operationele processen

Het documenteren van bedrijfsprocessen en procedures is essentieel voor een koper, vooral als deze minder goedbekend is met de branche waarin je opereert. Het helpt de koper om te begrijpen hoe het bedrijf functioneert en hoe afhankelijk het is van de huidige eigenaar. Hoe beter de processen gedocumenteerd zijn, hoe soepeler de overgang kan verlopen na de verkoop.

Denk aan het beschrijven van productieprocessen, systemen voor klantenbeheer, leveringsketens en strategische partnerschappen. Dit geeft de koper vertrouwen dat het bedrijf zonder problemen kan blijven functioneren na de overname.

6. Voorbereiding op het verkoopproces

Het verkoopproces zelf vereist ook zorgvuldige voorbereiding. Een informatie- of verkoopmemorandum is een document, waarin alle belangrijke bedrijfsinformatie overzichtelijk wordt gepresenteerd aan potentiële kopers. Hierin staan zaken als financiële prestaties, strategische voordelen, groeipotentieel en marktpositie van het bedrijf.

Het kan verstandig zijn om een gespecialiseerde adviseur of overnamebemiddelaar als Kruger in te schakelen om het verkoopproces te begeleiden. Deze experts hebben ervaring met het vinden van geschikte kopers, het onderhandelen over de prijs, het managen van juridische en financiële aspecten.

7. Strategische overwegingen en timing

Bepaal van tevoren waarom je het bedrijf wilt verkopen en wat je uiteindelijke doelen zijn. Ben je op zoek naar een snelle verkoop of wil je de best mogelijke prijs realiseren, zelfs als dat langer duurt? Daarnaast is de timing van de verkoop cruciaal. De markt, economische omstandigheden en de prestaties van het bedrijf kunnen allemaal van invloed zijn op de waarde.

Denk ook na over je toekomstige betrokkenheid bij het bedrijf na de verkoop. Sommige kopers eisen dat de verkoper voor een bepaalde periode betrokken blijft, bijvoorbeeld in een adviserende rol of via een earn-out regeling. Dit betekent dat een deel van de verkoopprijs afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf na de overname.

Conclusie

Het verkopen van een onderneming is een ingrijpend proces dat zorgvuldige planning en voorbereiding vereist. Door aandacht te besteden aan de financiële, juridische, operationele en personele aspecten van de onderneming kun je ervoor zorgen dat de verkoop soepel verloopt en dat je een eerlijke prijs voor je bedrijf ontvangt.

Joshua 900X600

Vragen?

Joshua van den Berg helpt u graag verder

jvandenberg@kruger.eu

+31 (0)6 121 968 93