1. Er wordt volstaan met een te generiek cv
Vaak zien wij een cv die duidelijk gebruikt wordt voor meerdere sollicitaties of interim opdrachten. Om uw cv aan te laten sluiten bij de lezer kunt u de volgende dingen doen:
- Verdiep je in de sector/ontwikkelingen die bij je gesprekspartner aan de orde zijn.
- Verdiep je in je gesprekspartner zelf, kijk wat hij/zij gepubliceerd heeft of waarmee hij/zij op een andere manier in het nieuws is gekomen.
- Bekijk vervolgens jouw cv door de ogen van de opdrachtgever, die meerdere kandidaat cv's ontvangen heeft en stel je dan de vraag: Ga jij jezelf in dat geval uitnodigen?
- Zo wil bijvoorbeeld een potentiële opdrachtgever met een continuïteitsprobleem een cv zien waarin de kandidaat laat zien dat hij met dergelijke vraagstukken om weet te gaan.
2. De foto op het cv is (te) vaak onderwerp van discussie
- Bij één op de drie (kandidaat) interim managers komt de foto op het cv ter sprake.
- De cv's die wij op onze beurt presenteren aan mogelijke opdrachtgevers zijn namelijk altijd voorzien van een foto. Regelmatig is dan de terugkoppeling van onze relatie: "nou, dat hoofd staat mij wel aan". Waarop steevast ons antwoord is: "ik hoop zijn profiel en ervaring ook", dat dan wel bevestigend wordt beantwoord, maar toch!
- Wat ik hiermee wil zeggen is, dat de foto op het cv van groot belang is. Het is beslist een belangrijk onderdeel van je 'personal branding'. Wat wil je uitstralen, waar sta je voor, straalt het zakelijkheid en professionaliteit uit. Realiseer je daarbij ook dat de persoonlijke LinkedIn pagina van de kandidaat vaak door de opdrachtgever wordt bezocht, om een betere indruk te krijgen voordat men het gesprek aangaat. Dus laat dat ook in lijn zijn met elkaar.
- Te vaak kom ik tegen dat de foto op het cv niet van een recente datum is. Meestal betreft het een foto die genomen is door een fotograaf bij een vorige werkgever. Fout! Dat geeft een verkeerde eerste indruk, bijvoorbeeld een foto waarop een stropdas wordt gedragen terwijl de kandidaat dat nu niet meer doet. Ook komen we vaak foto's tegen die overduidelijk door een familielid zijn genomen. Deze zijn dan wel van recentere datum, maar stralen onvoldoende zakelijkheid en professionaliteit uit. Ook dit is niet goed.
Mijn hele simpele advies is dan ook:
"Investeer in een professionele fotograaf. Laat je op een zodanige wijze vastleggen dat het uitstraalt waar jij voor wil staan!"
3. Het profiel is nietszeggend
Regelmatig is een cv een rationele opsomming van feiten. Het profiel is juist de plek waar je meer van jezelf kan laten zien, wie je bent, waar je energie van krijgt, met andere woorden 'waar mogen ze je
's nachts voor wakker maken'.
4. De taal en het taalgebruik past niet bij de lezer van het cv
- Gebruik geen afkortingen die specifiek zijn voor bedrijven waarvoor je werkt of gewerkt hebt. Een open deur maar het komt nog vaak voor.
- De keuze voor een Engels- of een Nederlandstalig cv hangt af van de gesprekspartner. Als de voertaal binnen een bedrijf Engels is, dan is het logisch om een Engelse versie te sturen. Maar bij een middenbedrijf waar de voertaal Nederlands is, zit men niet te wachten op corporate profielen (men heeft daar nogal eens bepaalde gedachten bij, zoals te weinig hands-on, te bestuurlijk, te academisch, etc.). Je slaat dan met een Engels cv de plank mis.
5. Er wordt nog onvoldoende gebruikgemaakt van moderne presentatie technieken. De 'look en feel' van het cv is belangrijk
De meeste cv's zien er niet aantrekkelijk uit. Maak gebruik van moderne presentatietechnieken. De 'look en feel' van het cv is belangrijk. Verdiep je in de mogelijkheden. Een alternatief is om dit éénmalig uit te besteden, wijzigingen moet je vervolgens wel zelf kunnen doorvoeren.