Een werkweek van Leon Bruggers, Restructuring Consultant bij Kruger

Leon

De consultants van Kruger krijgen vaak de vraag: "Hoe ziet een week als consultant bij Kruger eruit?". Wij vonden het daarom hoog tijd om dit met u te delen. Aan mij de eer om deze reeks af te trappen. Ik ben Leon Bruggers en sinds een jaar werkzaam als Restructuring Consultant bij Kruger

Leon (2X3)

Maandag

Het belooft een bijzondere week te worden. Deze week vlieg ik naar Liverpool. Een klant heeft een onderneming overgenomen in Groot-Brittannië. Om de overnameprijs te bepalen moeten er met spoed diverse financiële rapportages worden opgesteld. Aan mij de taak om dit proces in de juiste banen te leiden. Normaal gesproken zijn wij niet vaak in het buitenland (op locatie) actief, dat maakt deze opdracht éxtra speciaal.

Ik moet om half 7 op Schiphol zijn, dus de wekker ging vroeg. Nadat ik door de security heen ben, ontmoet ik de CFO van onze klant. Onder het genot van een kop koffie spreken we de casus voor komende week door, waarna we in het vliegtuig stappen.

Rond 12 uur arriveren we bij de klant. Na een korte introductieronde en een tour door de fabriek spreken we met de lokale controller. Terwijl de ITC-afdeling druk bezig is met het installeren van mijn laptop, hebben we een call met het projectteam. Hierin wordt het actieplan voor de komende maand besproken. Binnen een maand moet er een betrouwbare managementrapportage beschikbaar zijn.

Rond half 6 stroomt de fabriek leeg. Ook wij besluiten onze spullen in te pakken. Voor vanavond staat nog een etentje op het programma met de CFO en enkele lokale medewerkers bij een restaurant in de buurt.

Dinsdag

Om kwart voor 8 komt een medewerker ons ophalen bij het hotel. Gisteren is besproken dat de eerste week in het teken zal staan van het identificeren van de status van de administratie. Dit zorgt ervoor dat we in de weken hierna op een efficiënte wijze eventuele problemen kunnen tackelen.

Ik spendeer de ochtend achter mijn laptop terwijl ik door de informatie klik die door de onderneming beschikbaar is gesteld. Om 13:00 uur hebben we een meeting met de CFO van onze klant. Hij vliegt vandaag terug naar Nederland en zou voor die tijd nog graag een statusupdate ontvangen.

In de middag heb ik een teamsmeeting voor een andere klant. Normaal gesproken hebben wij 2 à 3 lopende projecten tegelijkertijd. Vandaag vindt de kennismaking plaats tussen mijn klant en de bankiers van bijzonder beheer en wordt de door ons opgestelde rapportage besproken, een belangrijk moment dus. Normaal gesproken zijn wij altijd fysiek aanwezig bij dit soort meetings, helaas was dat dit keer voor mij niet mogelijk. Mijn collega Jantine is gelukkig wel in de gelegenheid fysiek aanwezig te zijn.  

Aan het einde van de dag heb ik afgesproken met de lokale supply chain manager om een hapje te gaan eten. Hij is sinds enkele weken bij de organisatie betrokken en zit momenteel ook in een hotel in de buurt.

Woensdag

Zoals de Britten zouden zeggen: "Time flies when you are having fun". Dat geldt zeker niet alleen voor vakanties, maar ook voor werkweken.

Vandaag wederom een dag met analyses voor de boeg. We beginnen steeds beter zicht te krijgen op de status van de administratie. Tussen de analyses door heb ik veel contact met een van mijn andere klanten. Voor deze klant ben ik bezig met het opstellen van een meerjarenprognose. De meerjarenprognose vormt een belangrijk onderdeel van onze rapportages. Ondanks het feit dat ik in Engeland zit, loopt dit traject gewoon door. Over enkele weken moeten we onze rapportage presenteren aan de bank en de aandeelhouders. Geen tijd te verliezen dus.

Al met al is deze woensdag relatief rustig. Terwijl in Engeland een mooie voortgang wordt gemaakt, bespreek ik met de controller waar we staan ten opzichte van de planning. Enkele belangrijke punten zijn deze week al opgelost en we maken een actielijst met de openstaande punten voor de rest van deze én volgende week.

Zodra ik weer in mijn hotel kamer arriveer is het tijd voor een snelle hap om vervolgens mijn koffer in te pakken en vroeg te gaan slapen. Het belooft morgen weer een lange dag te worden.

Donderdag

Vandaag opnieuw een reisdag. Vanavond vlieg ik terug naar Nederland. Vergezeld door mijn koffer stap ik om 8 uur in de taxi naar de klant.

Doordat ik om half 8 vanavond terugvlieg, moet ik rond half 4 alweer in de taxi stappen naar het vliegveld. De tijd op locatie is daarom vandaag beperkt. De gehele ochtend spendeer ik samen met de controller om door de kolommenbalans te lopen en te evalueren welke voortgang afgelopen week is gemaakt. Ik draag hierbij tevens mijn open items aan hem over. Ik vlieg dan wel terug naar Nederland, maar de lopende zaken in Engeland gaan gewoon door. Ik ben maandagmiddag pas weer terug op Britse bodem en terwijl ik weg ben is het belangrijk dat alle processen door blijven gaan.

Voordat ik in de taxi stap hebben we nog een korte call met de CFO die sinds dinsdag weer in Nederland is. We bespreken de voortgang die gemaakt is en de open items voor volgende week. Om half 4 word ik gebeld door de receptioniste, de taxi is gearriveerd. Ik verzamel mijn spullen en wens mijn Engelse 'collega's' een fijne voortzetting van de dag.

Rond 10 uur (lokale tijd) raakt mijn vliegtuig weer de Nederlandse bodem. Ik stap in de auto en rijd naar huis. Moe, maar voldaan!

Vrijdag

Toch nog een dag op kantoor deze week. Wel weer even wennen om Nederlands te spreken. Nadat ik bij mijn collega's uitgebreid verslag heb gedaan van het avontuur in Engeland, is het tijd om nog wat werk te verzetten.

Allereerst moet ik een statusupdate schrijven over de voortgang van het project in Engeland. Dit zal gebruikt worden in de meeting tussen de koper en verkoper, welke aankomende maandag plaatsvindt.

Voor de lunch rij ik samen met collega Cornee naar onze andere kantoorlocatie. Doordat we in een verbouwing zitten hebben we tijdelijk meerdere kantoorlocaties. Vandaag zijn Lisa & Frank hier aan het werk.

Na de lunch is het tijd voor het laatste klantbezoek van deze week. Samen met Jantine ga ik op bezoek bij de klant die eerder deze week is geïntroduceerd bij bijzonder beheer. Door de bankiers is verzocht op zeer korte termijn met een actieplan te komen om het tij te keren. Gelukkig was deze achter de schermen al opgesteld, zodat we deze vandaag meteen definitief kunnen maken.

Om half 6 is het hoog tijd om weekend te gaan vieren. Daarmee komt niet alleen mijn werkweek tot een einde, maar ook dit artikel. Ik hoop dat u het interessant vond om te lezen hoe een week in het leven van een consultant eruit ziet. En mocht u nou denken, dat wil ik ook! Kijk dan gerust op onze website voor de openstaande vacatures.