Succesvolle ondernemers gezocht

Erik in 't Groen

 

Tijdig ingrijpen de basis van succes

Niets is zo verleidelijk om de huidige strategie van een onderneming te continueren, zeker als er winst wordt gemaakt. Het gevaar is dat u de volgende Scapino of Schoenenreus wordt in uw sector. 

Duitse onderzoekers toonden enkele jaren geleden op basis van een studie naar zo’n zesentwintighonderd ondernemingen in zwaar weer aan, dat gemiddeld zestien maanden te lang met herstructureringsmaatregelen wordt gewacht. Daarbij werd geconstateerd dat 54 procent van de onderzochte ondernemingen pas ingreep op het moment dat verlies werd gemaakt. Maar het kan nog erger: 17 procent greep pas in op het moment dat er sprake was van een liquiditeitscrisis. Met andere woorden: toen het geld bijna op was.

Slechts 29 procent van de bedrijven in het onderzoek greep direct in toen er sprake was van een 'strategische crisis'. Dus op het moment dat de markt waarin de onderneming opereerde fundamentele veranderingen onderging, voorkeuren van afnemers stelselmatig begonnen te wijzigen en de markt (in eerste instantie) langzaam begon te krimpen. Ook was dit het moment waarop alternatieve producten op de markt kwamen, evenals nieuwe spelers uit veelal onverwachte hoek die binnen no time een belangrijke positie in de markt veroverden.

Kaalslag in de schoenenbranche
Illustratief is dat de Duitse online schoenenretailer Zalando enige jaren geleden binnen enkele maanden een toppositie in de Nederlandse schoenenmarkt bereikte. De traditionele schoenenbranche, met ruim meer dan honderd jaar collectieve ervaring, stond erbij en keek ernaar. Het gevolg van deze passieve houding is dat er vorig jaar een kaalslag heeft plaatsgevonden in de schoenenbranche. Zo gingen in de zomer van 2015 onder andere schoenenketens als Taft, Schoenenreus en House of Shoes failliet. In december 2015 kwam daar het faillissement van Macintosh nog eens bij, het moederbedrijf van schoenenketens als Dolcis, Manfield, Invito en Scapino.

Het kritisch kijken naar de eigen organisatie
De les is dat je als ondernemer op het toppunt van het succes - lees: wanneer er nog winst wordt gemaakt en een overvloed aan liquiditeit is - de vraag moeten stellen of je nog wel de juiste strategie hebt, of dat er sprake is van een (dreigende) strategische crisis. Je moet je eigen aannames permanent ter discussie stellen. Heb ik het juiste beeld van de wereld om me heen? Ben ik niet arrogant aan het worden? Onderschat ik nieuwe concurrenten niet? Zulke wezensvragen helpen om in een vroegtijdig stadium de red flags van dreigend onheil op te merken.

Herkennen waarschuwingssignalen
Het herkennen en erkennen van waarschuwingssignalen is complex. Dat geldt zeker als de onderneming een lange periode succesvol is. Nog moeilijker is het als de onderneming bijvoorbeeld al meer dan veertig jaar bestaat en de leiding zojuist van de vorige generatie is overgenomen. Dan gooi je simpelweg niet in één keer het roer om. Rigoureus veranderen lijkt dan immers een voorbode van onvoorspelbaar onheil. Is een nieuwe koers wel de juiste? Is het beter om niet te veranderen? Dat is een dilemma, waarbij het verleidelijk is om alles bij het oude te laten…

nieuwsbrief