Implicaties coronavirus voor zorgverzekering, zakenreisverzekeringen en schadeverzekeringen

Het coronavirus zorgt bij veel organisaties voor sterk veranderde omstandigheden. Ook is vaak sprake van financiële schade. Dit roept vragen op over de dekking door verzekeringen. Op deze pagina worden enkele vragen over de zorgverzekering, zakenreisverzekering en schadeverzekeringen beantwoord. Voor meer veel gestelde vragen inzake verzekeren en het coronavirus kunt u terecht bij de website van Het Verbond van Verzekeraars.

 

Wat dekken zorgverzekeraars voor werknemers bij kosten door het coronavirus?
Kosten voor de stappen die een werknemer onderneemt tegen het coronavirus worden vergoed vanuit de basisverzekering. Echter, preventiekosten, zoals mondkapjes, vallen niet onder de zorgverzekering. Er is nog geen vaccin beschikbaar tegen het virus. Zodra dit komt zal dit zeer waarschijnlijk door de overheid gefinancierd worden. Bij noodzakelijke behandelingen in het buitenland biedt de zorgverzekeraar ook (beperkt) dekking tot de maximale kosten die in Nederland gebruikelijk zijn. Een aanvullende (reis)verzekering kan mogelijk 100% van de buitenlandse kosten dekken. 

 

Worden noodgedwongen geannuleerde zakenreizen vergoed?
Indien een zakenreis geboekt is door een reisorganisatie en geannuleerd wordt vanwege een negatief reisadvies, krijgt u als werkgever het geld veelal terug of de reis kan worden omgeboekt. Als een werknemer zelf een reis heeft geboekt valt deze niet onder de annuleringsvoorwaarden van de zakenreisverzekering. 

 

Biedt een brand- en bedrijfsschadeverzekering uitkomst bij schade door het coronavirus?
Uw brand- en bedrijfsschadeverzekering zal waarschijnlijk niet de gevolgen dekken van bedrijfsonderbreking of omzetterugval door het coronavirus. Er is immers geen materiële schade geleden, wat de basis is van de dekking.

 

Corona Business Update en Business Scan
Bovenstaande informatie is afkomstig uit de Corona Business Update van Kruger. De Corona Business Update geeft een overzicht van alle ondernemingsgerichte maatregelen. Daarnaast worden ook de belangrijkste acties om de schade bij uw onderneming te beperken benoemd.

Voor concrete ondersteuning is de Corona Business Scan ontwikkeld. Deze analyse en rapportage omvat zinvolle acties, inclusief de invloed op exploitatie, liquiditeit en financiering en houdt rekening met diverse scenario's. 

Voor de Corona Business Update en Corona Business Scan, zie /actueel/coronacrisis/

 

Bronnen en relevante websites:

https://www.verzekeraars.nl/verzekeringsthemas/nieuwe-risicos/coronavirus

 

nieuwsbrief